Αναζήτηση
Δημοσκοπήσεις
Θεωρείτε ότι η δημοτική αρχή τηρεί τις προεκλογικές της εξαγγελίες;Poll plugin by www.kiato.eu
Νέα


  • Δείτε τις αναρτήσεις του Δήμου Σικυωνίων
Live ΕπικοινωνίαΚαιρός
Διαχείριση

Το ΚιάτοO Δήμος Σικυωνίων βρίσκεται 22 χλμ. δυτικά της Κορίνθου και έχει έδρα το Κιάτο. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στο Νομό Κορινθίας  με 19.455 κατοίκους, εκ των οποίων περίπου 10.000 μένουν μέσα στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Κιάτου. Στην πόλη λειτουργούν όλες οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες. Η Οικονομία της περιοχής βασίζεται κυρίως στο εμπόριο, τα αγροτικά προϊόντα και κατά δεύτερο λόγο στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πόλη υπάρχει από την αρχαιότητα με την ονομασία Σικυώνα ή Σικυωνία. Σώζεται μέχρι σήμερα το αρχαίο θέατρο της πόλης και ορισμένα ακόμα ευρήματα.

    Η Σικυώνα διαθέτει μία από τις πλουσιότερες μυθολογικές παραδόσεις στη χώρα . Απαντάται για πρώτη φορά στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Τελχινία ή Μυκώνη. Σ' αυτή την περιοχή, λοιπόν, λέγεται ότι συγκεντρώθηκαν οι θεοί και οι άνθρωποι μετά την Τιτανομαχία, προκειμένου να χωρίσουν τα αγαθά του κόσμου. Κριτής ήταν ο Τιτάνας Προμηθέας.

    Ο Προμηθέας, άκρως φιλάνθρωπος και προνοητικός, κατάφερε να ξεγελάσει τους θεούς, να τους αναγκάσει να αποδεχτούν τα κόκκαλα και όχι τα κρέατα των σφαγείων ως θυσία στους βωμούς τους, αλλά και να κλέψει το ουράνιο πυρ για χατίρι των ανθρώπων. Γι' αυτή του την πράξη τιμωρήθηκε από τους Ολύμπιους να μένει για πάντα αλυσσοδεμένος στο όρος Καύκασος, όπου ο αϊτός του Δία κάθε πρωί κατασπάραζε το συκώτι του, το οποίο όμως ξαναγεννιόταν τη νύχτα, με αποτέλεσμα το μαρτύριό του να συνεχίζεται εσαεί.

    Κατόπιν, οι άνθρωποι ονόμασαν την περιοχή τους Αιγιαλεία, δηλαδή "η παράλια". Εδώ έφτασαν κυνηγημένοι ο Απόλλων και Aρτεμις μετά την Πυθοκτονία στους Δελφούς, ζητώντας εξαγνισμό. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορούσε να τους εξαγνίσει, έφυγαν ζητώντας λύτρωση στο νησί της Κρήτης.

    Λίγο νοτιότερα από τη Σικυώνα, στις όχθες του Ασωπού ποταμού, υπάρχει η ακρόπολη της Τιτάνης, η οποία, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν η πρώτη κατοικία των Τιτάνων και  ιδιαιτέρως του θεού Ήλιου. Στην περιοχή αυτή έφτασε κάποτε ο γιος του Απόλλωνα, ο θεός της Ιατρικής, ο Ασκληπιός, ο οποίος ίδρυσε εκεί Ασκληπιείο, ένα από τα αρχαιότερα στον ελληνικό χώρο!

Η Παλιά σελίδα βρίσκεται ΕΔΩ!

Παρακαλώ επιλέξτε...